In het algemeen is een wetenschapsjournalist een informatieprofessional die wetenschappelijke informatie onderzoekt, schrijft en communiceert in de media. De wetenschapsjournalist verspreidt wetenschappelijke informatie via geschreven, mondelinge of videomedia.

De wetenschapsjournalist is in staat om aan alle lezers, zelfs de minst onderlegde op het gebied van wetenschap, een specifiek wetenschappelijk onderwerp duidelijk uit te leggen op een manier die zij kunnen begrijpen.

Hoe word je een wetenschapsjournalist

Om wetenschapsjournalist te worden, hoef je alleen maar naar een traditionele school voor journalistiek te gaan en je stages te richten op de wetenschap. Dankzij professionele masters is het echter mogelijk om wetenschapsjournalist te worden, met name door een opleiding te volgen die gespecialiseerd is in wetenschapsjournalistiek.

Wat zijn de belangrijke kwaliteiten voor een wetenschapsjournalist

Een wetenschapsjournalist moet beschikken over een groot aanpassingsvermogen en een grote nieuwsgierigheid. Het werk van een wetenschapsjournalist is opwindend omdat het niet repetitief is. Je moet van de ene discipline naar de andere kunnen overstappen, van een ontdekking in de chemie naar een ontdekking in de geneeskunde. Je moet nieuwe theorieën bestuderen, want de wetenschap verandert altijd.

Een wetenschapsjournalist moet een verhaal kunnen vertellen. Zij moeten in staat zijn het juiste communicatieniveau te vinden: het juiste beeld vinden en vereenvoudigen zonder simplistisch te worden. Wetenschapsjournalisten moeten immers in staat zijn te schrijven met het begrip dat lezers een niveau van wetenschap hebben dat vergelijkbaar is met dat van een scholier.

Wat is de rol van de wetenschapsjournalist

De wetenschapsjournalist speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de burgers, door bij te dragen aan de verspreiding van diverse vormen van wetenschappelijke informatie. Hun rol is de burgers te informeren over de laatste vorderingen in de wetenschap, hetzij achter een camera, een microfoon, een computer, enz. Want ze zijn allemaal belangrijk om de laatste statistieken over biodiversiteit of de ontdekking van een nieuwe dinosaurus te delen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *