De term Theaterdoeken verwijst naar een groot, glad, beschilderd of bedrukt gordijn dat op de achtergrond van een theaterdecor of toneel hangt. De backdrop werd oorspronkelijk gebruikt als een element van het theatertoneel, maar hij verschijnt nu in alle soorten omgevingen, van evenementen tot toneelvoorstellingen en van salons tot conferenties.

Deze theaterachtergronden zijn meestal gemaakt van kreukvrije, brandvertragende materialen. De backdrops geven diepte aan het theaterpodium en kunnen een theater desgewenst omtoveren tot een levendig toneel.

Wat zijn de doelen van theaterdecors

Theaterachtergronden kunnen de toon zetten wanneer ze bedrukt of beschilderd zijn met een op maat gemaakt kunstwerk. Maar ze kunnen ook gewoon zwart zijn om een eindeloze reeks toneelgordijnen of een volledig zwarte doos te creëren. Decorontwerpers gebruiken deze vlamvertragende achtergronden om een zeer specifieke sfeer of setting te simuleren.

Hoe gebruik ik theaterachtergronden

Bij het bepalen van het soort brandvertragend materiaal dat in jouw podiumzeil moet worden gebruikt, is het van essentieel belang eerst te bepalen hoe en waar het doek zal worden gebruikt. Als je bijvoorbeeld een achtergrond zonder afleidende elementen wilt creëren, heb je een zwarte podiumdoek nodig die het licht absorbeert om alle irrelevante elementen te verbergen en een illusie van oneindigheid te geven.

Moet jouw achtergrond echter visueel opvallen, kies dan voor gekleurde achtergronddoeken, of laat jouw doek verven of bedrukken in een specifieke kleur naar keuze. Je kunt zelfs jouw artwork op maat laten drukken op het doek van je toneelkleed om een zeer uniek merkteken te creëren.

Voorbeeld van een theaterdecor: maskerende gordijnen

De regie van licht en geluid is essentieel op het toneel. Een geslaagd theaterdecor vereist een goed beheer van het beeldkader, zodat de theatervoorstelling een maximale impact heeft op het publiek. De maskerende gordijnen die op het podium worden gebruikt, maken het mogelijk de apparatuur en de backstage voor het publiek te verbergen. Naast hun lichtabsorberende eigenschappen kunnen sommige theatermaskeergordijnen ook als akoestische gordijnen worden gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *