Computerafval is een categorie afval die bestaat uit afgedankte apparatuur die werkt met elektromagnetische velden of elektriciteit, alsmede de apparatuur voor het meten, overbrengen en produceren van deze velden en stromen (dit zijn hoofdzakelijk televisies, digitale camera's, mobiele telefoons, printers, computers, enz.).

Recycling van computerafval: strenge voorschriften

De recycling van je mobiele of vaste computer, defect of werkend, is steeds makkelijker geworden. De wet verplicht fysieke of onlineverkopers nu om oude apparaten terug te nemen tegen de aankoop van een nieuw apparaat, dit is de "één voor één"-regel. De recycling wordt dus gehandhaafd door zowel distributeurs en producenten:

  • De kosten van recycling worden nu in aanmerking genomen op het moment van verkoop;
  • Van nu af aan zie je het bedrag van de ecotaks naast de verkoopprijs van het computerapparaat verschijnen.

Waarom computerafval recyclen

Met de algemene kennis dat computerafval een bron van gevaar en vervuiling voor het milieu en de mensheid is, is in vele landen geleidelijk recycling ingevoerd om de in dit afval aanwezige edele metalen terug te winnen. In Frankrijk en de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, is recycling verplicht geworden en moet afval voortaan door speciale bedrijven en kanalen worden verwerkt. Daarom is een systeem voor de inzameling van computerafval opgezet.

Tweedehands en inzamelpunten: hoe kom je van je computerafval af?

Er zijn verschillende manieren om je te ontdoen van je computerafval:

  • Laat het ophalen of geef het aan de distributeur (winkel);
  • Lever het in bij het door jouw gemeente aangewezen inzamelpunt;
  • Lever het in bij een afvalverwerkingscentrum dat in dit soort afval voorziet;
  • Verkoop het tweedehands via advertenties.

Als jouw computer bijvoorbeeld niet meer in gebruik is, wordt hij naar het afvalinzamelingscentrum gebracht om te worden gerecycled. Elk onderdeel van deze computer zal dus worden geïsoleerd, ontmanteld en naar het juiste verwerkingscentrum worden gezonden om de grondstoffen van een nieuwe computer te herscheppen. Dit is hoe computerafval wordt gerecycled.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *