Cognitieve gedragstherapie gaat er vanuit dat je gedrag en je gevoelens worden beinvloed en bepaald door je gedachten. Door de manier waarop je over iets denkt te veranderen, kun je je gedrag aanpassen. Zo kun je door “verkeerde” gedachten ongewenst gedrag in stand houden. Wanneer je negatief over een situatie denkt, zul je er ook op een negatieve manier op reageren. Cognitieve gedragstherapie Roosendaal is een eervaren behandelaar voor kinderen en gezinnen.

Waarbij kan cognitieve gedragstherapie helpen?

Bij kinderen wordt deze therapie op verschillende terreinen ingezet. Het werkt bij problemen met plannen, concentratie en organiseren. Maar ook bij zwaardere problematiek, zoals agressief gedrag, het snel controle verliezen, snel boos worden of bij een laag zelfbeeld kan het tot goede resultaten leiden. De therapie bestaat kort samengevat uit het in kaart brengen van het problematisch gedrag en het aanpassen van de manier van denk over de zaken die leiden tot dat gedrag. Zeker wanneer het om kinderen gaat is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er is dan ook meestal een rol voor de ouder weggelegd bij de therapie. Bij kinderen helpt het wanneer ouders buiten de therapiesessies om het gewenste gedrag stimuleren, bijvoorbeeld door het geven van complimentjes. Bij kinderen met ADHD leer je als ouder hoe je de situatie thuis voor je kind voorspelbaarder kunt maken. De kinderen zelf leren beter plannen en organiseren om meer rust in hun leven te krijgen.

Zelfinstructie

Er wordt bij kinderen vaak gewerkt met zelfinstructie methodes om er voor te zorgen dat het kind in het gewone dagelijks leven zijn gedrag kan sturen. Voorbeelden van zulke methodes zijn de Meichenbaum methode en de Stop-Denk-Doe-methode. Beide methodes zijn gebaseerd op het principe dat je voordat je aan een taak begint eerst afvraagt wat je precies gaat doen en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Ook het stilstaan bij het resultaat hoort bij de methode. Zo wordt goed gedrag aangeleerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *